Lid worden

Webinar opnieuw bekijken?

Hebt u een webinar gemist of wilt u er eentje opnieuw bekijken? Hieronder vindt u een overzicht van al onze sprekers. Belangrijk: deze video's zijn beveiligd met een wachtwoord en bijgevolg enkel beschikbaar voor leden van Van Breda The SQUARE. Leden kunnen het wachtwoord steeds opvragen via square@bankvanbreda.be
Subsidies
Ditmaal ontvangen we Danielle Baetens van Grant@vice om het over subsidies te hebben. Danielle is experte en ervaringsdeskundige op het gebied van subsidies. Wat zijn de struikelblokken en valkuilen? En welke opportuniteiten laten veel ondernemers onbewust liggen? Met de juiste mindset kan je een kampioen in je business worden. Danielle informeert én inspireert ons, zodat elke ondernemer er verder mee aan de slag kan. Zij geeft aan welke de versterkende factoren kunnen zijn, opdat ondernemingen zouden kunnen inzetten op subsidies.

 

Geopolitiek en markten
Jonathan Holslag, één van onze bekendste Belgische politicologen met focus op internationale politiek, Eurazië en economische machtspolitiek, gidst ons door de actualiteit en de huidige geopolitieke situatie. Onze huidige marktcontext maakt het uiteraard niet makkelijk voor ondernemers en beleggers. Maar Jonathan is ervan overtuigd dat deze uitdagende situatie ook wel een kantelpunt zou kunnen zijn voor heel wat opportuniteiten. Dit zowel voor lokale overheden als de private sector. Hoe, daar vertelt hij jullie alles over tijdens deze inspiratiesessie.

 

Employer branding
Tijdens deze sessie ontvangen we Jan-Bart Cassimon van het Digital Recruiting Agency Doorstep, om het over employer branding te hebben. Is dit een simpele marketingsaus of een noodzakelijke toets in je rekrutering?

 

Wat wit was
Samen met Jan Tuerlinckx ontdekken we hoe fiscale en sociale fraude evolueert naar een inkomstenpost voor onze overheid en tot welke kafkaiaanse gevolgen dit soms leidt. Jan Tuerlinckx, fiscale advocaat en docent antiwitwaswetgeving, geeft ons een unieke blik in zijn carrière. Daarbij schuwt hij de kritiek op de Belgische fiscale bricolage maar ook fraudeurs niet. Jan beschouwt het dan ook als zijn persoonlijke missie om individuele burgers en ondernemers beter te beschermen tegen de overheid.

 

Het geheim van excellente teams
Christine Esteingeldoir ontvouwde ons de geheimen van een performant team. Dank aan alle aanwezigen voor de aansluitende en geanimeerde Q&A. 

 

En nu is het oorlog. Lessen voor de volgende crisis.
We ontvingen Philippe de Backer, voormalig Europees parlementslid en minister. Hij schreef het boek ‘En nu is het oorlog - lessen voor de volgende crisis’ over zijn periode aan het hoofd van de Taskforce Covid aan het begin van de crisis.

 

Het belang van een e-commerceplatform
Tijdens deze uiteenzetting heeft Jeroen De Clerck het over het belang van een flexibel e-commerceplatform: uw webshop als verlengde van uw marketing - en salesstrategie, perfect geïntegreerd in een omnichannelvisie. 

 

The sun is coming 2022 - een terugblik
Geniet mee van deze warme, inspirerende dag.

 

Hoge inflatie en lage rentes
Johan Van Overtveldt leidt u rond in de monetaire wereld die wordt aangestuurd zichtbare, onzichtbare en mystieke handen.Jean Deboutte, directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld, geeft hierover zijn visie vanuit het oogpunt van de Belgische staatsfinanciën.

 

Sociale media in een professionele context
Het is een publiek geheim dat media in het algemeen bijzonder veel invloed hebben in de maatschappij. De explosieve groei van sociale media heeft hier enkel nog toe bijgedragen en is niet meer weg te denken. Hoe ga jij hier mee om? Gebruik je actief social media in de prof. context? Tijdens dit interactief panelgesprek gaan we dieper in op de voor en nadelen van social media. Op welke manier kan je deze optimaal inzetten voor je eigen doeleinden? Sta je ook stil bij de nadelen? En wat met privacy of het fenomeen ‘trial by (social) media? We verwelkomen social media communicatie expert Valerie Thys, advocaat Omar Souidi en security - en privacy expert Bavo Van den Heuvel.

 

Pretopia
Tijdens deze uiteenzetting neemt Stefaan Vandist je mee op een pelgrimstocht, gebaseerd op zijn boek 'Pretopia'. De route leidt langs creatieve broedplaatsen waar de toekomst al in de steigers staat. Vaak zijn het verschillende organisaties die als een soort ‘coalition of the willing’ een voorhoede vormen in de transitie naar toekomstbestendige voedselsystemen, mobiliteit, energie, materiaalgebruik of stadsontwikkeling. De stip aan de horizon is niet alleen een samenleving die duurzamer is, maar ook aantrekkelijker om in te leven. Ontdek hoe je op vernieuwende manieren zoals contextdesign en analoog denken, je onderneming kan herbekijken.

 

Hoe van 0 naar 250 werknemers gaan?
Wanneer creatief denken, hands-on ervaring, een passie voor software en ondernemen samengaan krijg je een succes van wereldformaat. Reeds in 2011 ontwikkelde Zhong Xu met de start-up Posios één van de eerste Apps in de App Store die de horecawereld zou veranderen. In 2018 richtte hij Deliverect op. Nu 4 jaar later bestel je wereldwijd via de interface van dit platform je favoriete take-out maaltijd, van bij een sterrenrestaurant of een ‘dark-kitchen’ maakt niet uit! 

 

Onweerstaanbaar by design
Wat maakt producten onweerstaanbaar in de ogen van je klant? Hoe bedenk en ontwikkel je zo'n producten en diensten? Waarom is design onmisbaar in een succesvolle onderneming? Jürgen Tanghe neemt je mee voor een kijk achter de schermen van het ontwerpen van succesvolle producten en diensten. Bedrijven in alle sectoren moeten vandaag producten en diensten leveren waarmee hun klanten een emotionele band en een langdurige relatie willen aangaan. Dat soort producten ontstaat niet vanzelf. Ze ontstaan by design.

 

Kunnen we China vertrouwen?
Deze uiteenzetting brengt een geschakeerd antwoord op de vele vragen over China die ons wantrouwen inboezemen. Pascal Coppens duikt in de Chinese context om aannames en stereotypen te overstijgen en te achterhalen hoe de Chinees in mekaar zit, in de maatschappij staat en aan bedrijfsvoering doet.

 

De 4 pijlers van welzijn
Dr. Céline Scheerlinck vertelt ons tijdens deze inspiratiesessie wat we zelf kunnen doen om ons onze veerkracht te vergroten. Om ons lichamelijk en mentaal goed te voelen moeten we oog hebben voor 4 ‘back-to-basics’-pijlers in ons leven. De 4 pijlers gaan over die basis die wij als mens nodig hebben. Psychiater Scheerlinck reikt concrete tips aan en na deze infosessie ga je naar huis met praktische handvaten voor elke pijler.

 

Iedereen kan leiden
Ontdek samen met Frans van de Ven hoe jouw persoonlijk leiderschap kan “leiden” naar geëngageerde medewerkers en tevreden klanten. In deze interactieve sessie brengt hij leiderschap terug naar de essentie: het beste in jezelf en in anderen naar boven brengen. Zelfinzicht en positieve invloed worden jouw sleutels tot persoonlijk leiderschap. Je staat stil bij de manier waarop jij anderen, vaak onbewust, beïnvloedt.
Health day
We kunnen er niet omheen, digitalisering en duurzaamheid zijn onderwerpen waar ook de gezondheidszorg niet aan kan ontsnappen.En hoe zit het met de rol van de patiënt? Krijgt de patiënt meer verantwoordelijkheid en is hij bereid deze te nemen? Hoe worden ze gemonitord en preventief begeleid door de arts? Tijdens dit debat ontdekken we met enkele experten de toekomst van de gezondheidszorg.
De groeiparadox
Met welke verwachting komen medewerkers uit de Coronalockdown? Wat zijn de verwachtingen rond thuiswerk en durft iedereen die ook uitspreken? Verliest een bedrijf waardevolle medewerkers als het niet voldoende thuiswerk toestaat, en als het wordt toegelaten, onder welke voorwaarden kan dat dan best? Het is slechts een kleine greep uit de vragen waar Matty Paquay, samen met de klanten uit zijn adviesbedrijf Paquay & Associates, een antwoord op zoekt. Interessant is dat Matty ons uitdaagt om deze post-Corona-uitdaging niet als een extra last te zien, maar als een unieke opportuniteit om de bedrijfsorganisatie helemaal opnieuw te ontwerpen.
Dare to jump
Voor basejumper Cedric Dumont en andere extreme atleten geldt een ijzeren wet: die van de zelfkennis. De manier waarop je denkt, de keuzes die je maakt, dat bepaalt wie je bent en wie je wordt. Als je jezelf kent, sta je zoveel steviger in je schoenen, durf je risico's te nemen, je eigen weg te volgen en te veranderen. Zo kan je angst een drijfveer worden om je limieten te verleggen. Die wet geldt ook voor professionals die aan high performance willen doen. Als je wilt dat er een positieve drive achter je prestaties zit, en je echt je next level wilt bereiken, moet je jezelf leren kennen.
Brandhacking
Merkstrateeg Stef Verbeeck, leert ons hoe je merk onmisbaar te maken, ook zonder te vervallen in hip jargon en het uitgeven van fortuinen aan marketingcampagnes. Hij licht de methodes toe die succesvolle merken gebruiken om het hart van hun doelgroepen te veroveren. Zijn pleidooi is er een om je merk te herwaarderen als je belangrijkste strategische asset en tegelijk een praktische leidraad bij het doeltreffend investeren in interacties met je doelpubliek.
Digitale transformatie
End user first thinking is de core van digitale transformatie. Het concept "digitale transformatie" zelf roept nog steeds gemengde gevoelens op, aangezien beide woorden geladen zijn. Het ene gaat over nieuwe skills leren en technologie, het andere over verandering en jezelf en de organisatie stretchen om een nieuwe manier van werken aan te leren en het investeren van tijd en geld voor wat een onzekere uitkomst lijkt.  
The SUN is coming
Op 10 juni inspireerden we de voortrekkers, doorduwers en grensverleggers van vandaag op ons event ‘The SUN is coming’. Samen steken we dit iconische zebrapad over, net zoals 4 grote vernieuwers dit eind jaren zestig deden. We inspireren jullie graag vanuit de intussen vier bekende invalshoeken: Innovatie (CQ), Veerkracht (AQ), Emotie (EQ) en Ratio (IQ). De reden is simpel: we geloven ijzersterk in de mix van deze 4 Q’s. Hoe groter de mix, hoe sterker de wendbaarheid en de kans op slagen in de toekomst.
Zoonotic: virale businessstrategie
Virale successen zijn geen toeval. Wat is de link tussen de werking van een pandemie en een virale business-strategie? De wetenschap beschouwt een zoonotic virus als een combinatie van 2 dingen die we al weten, samengevoegd tot 1 nieuwe uitkomst. Een uitkomst die zo vernieuwend is, dat het de wereld overneemt. Eerst leeft het onder de radar, maar dan, sneller en voor je het weet, gaat het de wereld rond in een exponentieel tempo. Tijdens deze uiteenzetting bewijst Carole Lamarque met concrete voorbeelden en succesvolle cases hoe een Zoonotic-pandemie een inspiratiebron kan zijn voor jouw succesvolle virale businessstrategie. Ze beschrijft bovendien hoe jij je kunt wapenen tegen een virale aanval in jouw sector.
Leadership en leadership development in de gezondheidszorg
Doorheen de jaren veranderde naast de patiënten ook de financiële en operationele situatie van de ziekenhuizen. Dokter zijn is niet meer voldoende je hebt ook andere capaciteiten nodig, zoals bijvoorbeeld management en leiderschapsvaardigheden. Dr. Bart Claikens is niet enkel radioloog, maar behaalde ook een MBA bij Vlerick. Hij gelooft in het voordeel van het overnemen van kennis uit industrieën buiten de gezondheidszorg en deze toe te passen in de ziekenhuisomgeving.
50 lessen voor ondernemers
Al doende leert men, en dat mag je in het geval van ondernemen zeer letterlijk nemen. Een succesvol ondernemer worden, is een proces van hard werken en leren met vallen en opstaan. Een toverformule voor succes bestaat niet, maar met de juiste lessen kom je al een heel eind. Topondernemer Jürgen Ingels vertelt ons er graag meer over.
Leven met angst
Alain Geenrits werkt al 30 jaar in de IT business, spreekt graag voor een publiek, is gepassioneerd door astronomie en werkt af en toe met 3D-printers. Een veelzijdig persoon die ons komt vertellen over hoe je met angst omgaat.
Inspiring Women
Op 8 maart viert de wereld de vrouw. We gaan in gesprek over mannen- en vrouwenbreinen en peilen naar het verschil (of de gelijkenis?) in leidinggeven tussen de sekses. Enkele studiogasten wisselen nadien van gedachten en delen hun visie en mening .Uiteraard maken we ook tijd voor ontspanning met een streep muziek, een stukje poëzie en nemen een duik in wat skin care écht voor uw gezondheid betekent.
Slaap-TIJD
In deze inspiratie-sessie buigt Dr. Inge Declercq zich over slaap en wat zij de “slaapparadox” noemt. Slaap is een hot topic, onmisbaar voor welzijn en prestatievermogen, toch blijft slaap omhuld door een sluier van taboes, mythes en halsstarrige gewoonten.
De mobiliteit van de toekomst is ACES
De mobiliteit van de toekomst is ACES, Autonomous, Connected, Electric en Shared. Maar klopt dat wel? En wat is de impact daarvan? Hoe ver staan we nu echt met dat autonoom rijden, hoe werkt een autonome wagen en waarom is hij fundamenteel anders dan een door mens aangestuurd voertuig? Jeroen Vertongen vertelt ons er graag meer over.
Plusretail
Tijdens deze webinar hebben we het graag over de plushandelaar. Retail-specialist Luc Campo vertelt ons meer over een nieuwe generatie handelaars en winkeliers, die disruptie en corona weten te trotseren door hun andere aanpak. Als klanten slechts 30 minuten in je zaak mogen doorbrengen, hoe stem je je aanbod en je concept hier het best op af?

 

How to lose your biggest client and become a better company?
Ondernemer-investeerder Harry Demey maakte het mee: zijn grootste klant bij LDV United, die maar liefst 20% van zijn omzet opleverde, zette de samenwerking stop. Hoe ga je daarmee om en hoe ga je verder als bedrijf?
Falen als ondernemer, shit happens
Inge Geerdens is succesvol ondernemer en CEO van CVWarehouse, een bedrijf dat softwaretools verkoopt waarmee bedrijven de toestroom van sollicitanten succesvol kunnen verwerken. Daarnaast laat Inge geen gelegenheid voorbijgaan om het ondernemerschap te promoten, op verschillende manieren bij verschillende doelgroepen, gaande van jonge kinderen, over starters tot gevestigde ondernemers die advies kunnen gebruiken.
The power of digital in practice
Prijs, plaats, promotie en product. Het 4P-framework van Jerome McCarthy is uitgevonden in 1960 en wordt daarom als oud beschouwd in termen van digitaal. En toch zien we dat het model anno 2020 nog standhoudt! Digital marketeer Matthias Laqueur vertelt ons er graag meer over.
Tijd, het nieuwe goud
Leven we te snel? Maken we verkeerde keuzes? Dr. Alain Mahjoub licht toe hoe we kunnen ophouden onszelf voorbij te hollen. In de eerste plaats is het een zaak van gezond verstand, maar het helpt ook om goed na te denken over de diepere oorzaken van onze stress. Als spoedarts, psychotherapeut en schrijver zit Alain zelf midden in de ratrace, maar toch is zijn pleidooi er één van onthaasting. Ondernemer Stefan Coucheir richtte meerdere bedrijven op, verkocht er ook één. Hij is zeer gedreven door mensen en opportuniteiten en getuigt als ervaringsdeskundige hoe hij als succesvolle ondernemer ook soms stilstaat om dan weer vooruit te gaan.
Gedragsveranderingen
Wat bepaalt onze keuzes en gedrag? Waarom wordt de helft van vaak levensreddende medicatie niet of verkeerd genomen? Waarom worden basisregels rond Corona niet gevolgd? Ratio is wat ons onderscheidt van de dieren. Maar waarom nemen wij rationele wezens continu niet-rationele beslissingen. In deze boeiende sessie licht Apr. Dirk Broeckx ons toe hoe we in feite beslissen. Aan de hand van herkenbare verhalen en ervaringen ontdekken we de mechanismen waarmee we keuzes maken en de werking van bijvoorbeeld de Gewoontelus. Maar bovenal geeft hij ons inzicht in wat we hier zelf aan kunnen doen.
Residents Abroad
Residents Abroad is een online platform dat artsen in opleiding de mogelijkheid biedt om deel te nemen aan humanitaire missies en internationale stages. Oprichter en arts-specialist in opleiding Gauthier Willemse komt ons meer vertellen over hun missie om wereldwijd de gezondheid te verbeteren.
Aftellen naar maandag
Ann De Bisschop was tot voor kort Wellbeing Director bij Medialaan en gepassioneerdbegaan met het welzijn van hun medewerkers.Met een doordacht en proactief welzijnsbeleid, zorgde ze ervoor dat huncollega’s gezond, gelukkig en gemotiveerd zijn. Haar beleid was gebaseerd op 3 pijlers:een mentale balans, een goede fysieke gezondheid en gezonde voeding.
Mentaal kapitaal
Hoe groter je mentale weerbaarheid, hoe beter je beschermd bent tegen stress, burn-out en andere mentale problemen. In dit grensverleggende boek toont 'brein-experte' Elke Geraerts wat de belangrijkste componenten zijn van mentale veerkracht, en hoe je deze kunt trainen om je mentale kapitaal te vergroten.
Act like a coach
In deze inspirerende sessie deelt Paul Van Den Bosch zijn expertise als ervaren coach van onder andere Sven Nys, Tim Wellens en vele andere. Met zijn atleten behaalde hij vijf Europese- en tien wereldtitels in vijf verschillende sportdisciplines. Hoe kan je zijn inzichten uit de sport toepassen op uw professionele activiteit. Welke skills maken van u een echte coach en hoe behaal je gezamenlijk successen.
Start to meditate
Dr. Steven Laureys, neuroloog en auteur, verwierf wereldfaam met zijn onderzoek naar bewustzijn bij comapatiënten. Hij licht als ervaringsdeskundige toe hoe meditatie een positieve invloed kan hebben op ons welbehagen, hoe ze ons kan helpen om beter om te gaan met stress, hoe ze kan bijdragen tot een betere nachtrust, en veel meer.
Ransomware
Bavo Van den Heuvel van CRANIUM Belgium heeft meer dan 24 jaar professioneleervaring in security en privacy. Hij is handelsingenieur en geaggregeerd docent. Hij is ook erkend GDPR certificatie auditor bij EuroPrise. De laatste maanden kwam ransomware meermaals in het nieuws. Hoe kunt u ervoorzorgen dat u niet het volgende slachtoffer bent of hoe kunt u zich nu al voorbereidenzodat de schade beperkt is en het herstel snel.
China's new normal
Pascal Coppens is een ondernemer in hart en nieren met meer dan 20 jaar ervaring in China en Silicon Valley. Hij heeft honderden Chinese innovators in dienst genomen, samengewerkt en met hen geconcurreerd. Hij geeft ons een inkijk in een land dat onze toekomst hoe dan ook zal vormgeven.
De wereld is rond
Jo Caudron stampte als serial entrepreneur meer dan twintig digitale bedrijven uit de grond en heeft een scherp oog voor de nieuwste trends. Hij toont hoe traditionele ondernemingen zich kunnen wapenen tegen de disruptieve krachten van digitale concurrenten.
Duurzame innovatie
Werner Sels verkocht zijn IT-bedrijf en koos voor duurzame impact. Peter Wollaert, fellow van Unitar en directeur van CIFAL Flanders, het VN-centrumvoor opleiding en onderzoek rond slimme duurzaamheid, zorgt voor een wervelende uitleg over de historiek en het ontstaan van de 17 SDG’s. Samen bekijken zij of er een rol is weggelegd voor de overheid om te stimuleren en te begeleiden of de bedrijven daarin het voortouw moeten nemen? En hoe kunnen we met z’n allen (bedrijven en burgers) samen de 17 SDG’s sustainable development goals integreren in ons dagdagelijkse bestaan?
Egopreneur
Topsportcoach Paul Van Den Bosch deelt zijn inzichten rond “Egopreneur: ik zorg voor mezelf dus ik ben”. Hij geeft o.a. tips om veerkrachtiger te worden.
Zorg voor de zorg
Lode Godderis spreekt over de impact van de coronacrisis op de mentale gezondheid van zorgverleners. Daarnaast gaat hij dieper in op 'Burnouts'. Wat is het wél en wat is het niet?
De kunst van het onderhandelen
Bedrijven, organisaties, overheden: heel vaak krijgen zij te maken met confronterende standpunten, met lastige discussies, met moeilijk te overhalen partners. De oplossing daarvoor ligt vaak in 'goed onderhandelen'. Theo De Beir, voorzitter van de federale bemiddelingscommissie, spreekt over de kunst van het onderhandelen.
Innovatie, hoe begin je eraan?
"Innoveren is niet toveren". Het is een proces waar je tijd en budget voor moet vrijmaken. Katja Craeghs aan het woord over het thema 'innovatie'.
Brexit en ondernemen
In onze eerste webinar laten we Hans De Backer aan het woord over de Brexit. Wat zijn de gevolgen hiervan voor u als ondernemer?