Lid worden

De dag van ... Tom Klaasen

Tom Klaasen, zaakvoerder van SoftwareCaptains én enthousiast lid van The SQUARE, hield op 9 november zorgvuldig zijn dagboek bij.

07.00 uur: Een stevig begin van de dag
De wekker gaat om 07.00 uur. Tijd om de rest van het gezin wakker te maken. Na een verkwikkende douche en een stevig ontbijt zitten we nog even gezellig samen in de woonkamer om daarna met een goed gevoel aan de de dag te beginnen.

08.00 uur: Op naar kantoor
Het voelt wat fris buiten. En toch stap ik met goesting op mijn fiets om aan mijn dagelijkse tocht van 10 kilometer te beginnen. Ik kan het niet missen. Op de heenrit bereid ik me mentaal voor op de rest van de dag. ’s Avonds helpt de rit me om mijn hoofd terug leeg te maken. Nog even de ketting smeren en we zijn vertrokken.

09.00 uur: Meeting met een start up founder
Ik heb vandaag een afspraak met een founder van een start up die voor flink wat uitdagingen staat in zijn go-to-market strategie. Ik geef toe, dit is niet helemaal mijn dada. Maar ik heb wel enkele interessante contacten die hem zeker kunnen helpen. Connecting people, daar geniet ik van.

11.00 uur: Zoom call met een gast voor mijn podcast
SoftwareCaptains helpt CTO’s van tech startups om mee te groeien met hun bedrijf. We zetten vaak tips online. En we hebben een eigen podcast waar al heel wat CTO’s aan hebben meegewerkt. Wat heb je in het verleden goed gedaan en wat had je beter kunnen doen? Dat is telkens weer de insteek. Fijn om steeds positieve feedback te horen van onze luisteraars. Ze blijken er toch wel wat van op te steken. Vandaag heb ik een voorbereidend gesprek met een mogelijke gast. Het klikt meteen. Een goede match dus. We spreken een concrete datum af voor de opname.

12.00 uur: The SQUARE event: ‘De groeiparadox’ van Matty Paquay
Ik keek er zo naar uit om live aanwezig te zijn op het The SQUARE event met Matty Paquay. Maar blijkbaar heb ik een foutje gemaakt op agendavlak. Op een half uur van Antwerpen naar Grimbergen? Dat lukt me nooit. Dus log ik in via Zoom.

Matty Paquay van adviesbedrijf Paquay & Associates legt uit hoe we als organisatie vaak geneigd zijn om te vertragen wanneer een plotse verandering zich voordoet. En dit terwijl we eigenlijk beter zouden versnellen naar de toestand nà de verandering. Maar dan is de voorwaarde wel dat we voor onszelf hebben uitgemaakt hoe ons bedrijf eruit moet zien na die verandering. Dit inzicht zal ik zeker meenemen naar de bedrijven waarmee ik samenwerk.

Ik vind het jammer dat ik na deze interessante uiteenzetting niet kan socializen met de mensen die op het event aanwezig zijn. Maar hierdoor heb ik wel vier uur minder dan gepland aan de webinar gespendeerd. Elk nadeel heeft zijn voordeel, zei een beroemde Nederlandse voetbalspeler ooit. Tijd om in mijn mailbox en to do-lijstje te duiken!

17.00 uur: Teams meeting met een CEO
Tien jaar geleden leerde ik de man kennen met wie ik een meeting via Teams heb. Hij stapte toen uit een groot telecombedrijf en begon zelf een startup. Zijn bedrijf legde een hele mooie weg af met een indrukwekkende klantenportefeuille als resultaat. Hij staat nu voor enkele uitdagingen in het software-ontwikkelingsproces. Dit is wél helemaal mijn dada. We hebben het samen over die uitdagingen en denken na over hoe we dit het beste kunnen aanpakken. Wie weet volgt hier een intense samenwerking uit.

18.00 uur: Naar huis
Een intense dag achter de rug. Fijn dat ik nu weer de fiets op mag. Ik geniet van de terugrit en kom met een fris hoofd, letterlijk en figuurlijk, thuis. Een zalig gevoel!

19.00 uur: Nog even ontspannen met een boek
Ik streef ernaar om ’s avonds op tijd thuis te zijn om samen met het gezin te kunnen eten. Vandaag is dat helaas niet gelukt. Gelukkig brengt de microgolfoven redding. Na het avondeten blijft de laptop dicht. Ook dat is een bewuste keuze. Ik lees mijn LinkedIn even bij en wissel enkele berichtjes uit om zo contact te houden met wat mensen. Op de achtergrond hoor ik de televisie. Ik kies zelf voor een boek om de dag af te sluiten. ‘The Manager’s Path’ ligt momenteel op mijn nachtkastje. Een boek over hoe je kan groeien van software developer tot CTO. Ik doe waardevolle inzichten op die ik kan gebruiken als coach van de CTO’s met wie ik samenwerk. Moe maar voldaan schakel ik uiteindelijk het licht uit. Een mooie dag achter de rug. Morgen komt er ongetwijfeld nog eentje!