Lid worden

The SQUARE - The James Ensor Experience in KMSKA

12 oktober 2024 , 18:00 KMSKA, Leopold de Waelplaats 1, 2000 Antwerpen

Op zaterdag 12 oktober 2024 nodigen we onze leden met partner uit voor een unieke blik achter de schermen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Dit event gaat door na sluitingstijd waardoor we het KMSKA exclusief reserveren voor onze leden.

Antwerpen neemt vanaf 28 september 2024 de fakkel van het Ensorjaar over van Oostende met een veelzijdig en verrassend expoprogramma. Wat heeft Antwerpen met Ensor? Een gedeelde, verrassende blik voorbij het alledaagse! Dit was al zo in de tijd van Ensor zelf. 

Niet toevallig kwamen veel van zijn werken nog tijdens zijn leven in de Scheldestad terecht. Ze vormen vandaag de kern van de Ensor-collectie van het KMSKA en een vertrekpunt voor het Ensor Research Project.

Herwig Todts, conservator van KMSKA én James Ensor-expert, geeft ons een inspirerende inleiding over de expo ‘Ensors stoutste dromen. Het impressionisme voorbij’. Daarna worden jullie tijdens een rondleiding ondergedompeld in Ensors wonderlijke universum van woeste visioenen, maskers en satire.

Ensor en de leden van Van Breda The SQUARE (ondernemers en vrije beroepen) hebben heel wat met elkaar gemeen: het volgen van een eigen visie, zich niet zomaar conformeren aan bestaande normen, niet altijd de verdiende erkenning krijgen, de drang om te innoveren, de ontwikkeling van een eigen stijl... Klinkt dit je bekend in de oren? Dan is deze avond absoluut iets voor jou!

Herwig Todts

Herwig Todts is een kunsthistoricus en senior conservator moderne kunst in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Hij publiceerde over kunstenaars zoals Goya, Redon en Ensor.

Todts leidt sinds 2013 het onderzoeksteam van het Ensor Research Project van het KMSKA. . Hij is een autoriteit op het gebied van James Ensor en heeft bijgedragen aan het begrip van diens werk. Als Ensorspecialist heeft hij een diepgaande kennis over de kunstenaar en zijn invloedrijke oeuvre.

Programma:

18.30u: Welkom met een drankje
19.00u: Keynote door Herwig Todts 
19.30u: Bezoek Ensor tentoonstelling
20.30u: Connectiemoment met een hapje & drankje