Lid worden

Column - Filip Vanderbeken

Filip Vanderbeken, Founding & managing partner van Performan en The Next Step deelt met ons zijn inzichten over de huidige arbeidsmarkt.

In volle corona-gewenning en de ontegensprekelijke impact ervan op ons leven, de maatschappij en het ondernemerschap worden we geconfronteerd met een compleet nieuwe arbeidsmarktcontext.

Enkele vaststellingen: de demografische realiteit, het hoogste aantal vacatures, de dalende werkloosheidscijfers, de relatieve immobiliteit van de arbeidsmarkt in België, de stijgende langdurige-ziekte-cijfers (we oogsten wat we hebben gezaaid!), de migratie uitdagingen en vooroordelen, het onrealisme van politiek en sociale partners.

Voor veel bedrijven en sectoren zal het structurele tekort aan kandidaat-werknemers dé rem op de groeiambities worden. Er dreigt een onrealistisch opbod en kannibalisme op vlak van loonsverwachtingen en -voorwaarden. Politici kondigen populistisch aan dat ze duizenden jobs zullen creëren en mensen aanwerven. Is dit incompetentie of zijn het loze beloften om tijdelijk te scoren?

De jobs zijn er. De kandidaten niet! Let’s face it.
Maar ook als ondernemer of leidinggevende moeten we dringend anders denken. Medewerkers zijn geen wegwerpproducten. De “ander en beter”-handelswijze is niet alleen bedenkelijk. Het lukt ook gewoon niet meer.

Je kan als ondernemer natuurlijk wachten en hopen op mirakels. Maar ‘hope is not a strategy’. Daarom enkele puur zakelijke en rationele scenario’s om over na te denken: Je stuurt als ondernemer je groeiambities bij. Je maakt je bedrijf minder people-afhankelijk en gaat voor nog meer digitalisatie en automatisatie (maar daarvoor heb je ook middelen en mensen nodig). Je beslist om mee te gaan in een onhoudbare loonspiraal die je finaal niet doorgerekend krijgt en die het einde van de onderneming kan betekenen. Of je verandert het geweer van schouder…

… de komende jaren blijft voor de meeste KMO’s het human capital, de medewerkers één van de belangrijkste assets. Draag er dus zorg voor!

Denk aan empowerment en aan mentoring, aan kansen bieden en fouten laten maken. Denk aan diversiteit. Wees een inspirerend leider met een duidelijke visie. Zorg voor een strategie die het steeds complexer en hybrider wordend ondernemerschap steunt en draagt.

Wacht niet op de politici of op anderen. Begin vandaag bij jezelf in je eigen onderneming en maak het verschil voor je medewerkers en teams. Verander het geweer van schouder!

En neen, ik ben absoluut niet depressief. Ik ben die lege dozen vol beloftes gewoon beu. Evenals het blijven vasthouden aan oude recepturen en het vissen in de lege vijvers van weleer. Laat ons wel wezen: er zijn morgen geen honderdduizenden nieuwe medewerkers die én onmiddellijk beschikbaar én productief én opgeleid zijn.